Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Orthognatische Chirurgie

Kaakcorrecties, ofwel orthognatische chirurgie, worden volledig 3D virtueel voorbereid. De patiënt wordt in 3D gescand en er kunnen verschillende scenario’s worden uitgewerkt in de 3D virtuele omgeving. Op de millimeter nauwkeurig wordt de gewenste positie van het kaakdeel of de dentitie virtueel bepaald. Door het gebruik van 3D geprinte hulpstukken en fixatieplaatjes kan dit vervolgens in werkelijkheid ook exact zo bij de patiënt worden uitgevoerd.

Oncologische Chirurgie

Bij de behandeling van mondholte tumoren kan het soms nodig zijn bij een operatieve verwijdering van de tumor ook een deel van de kaak mee te nemen. In dit geval wordt altijd op basis van een 3D virtuele planning gewerkt. In deze planning wordt exact bepaald waar de tumor zich ten opzichte van het bot bevindt. Een in Groningen ontwikkelde methode maakt het mogelijk alle beeldvorming/scans (bijvoorbeeld CT en MRI-scans) te combineren in één 3D virtuele planning. Dit zorg voor meer zekerheid over waar de kaak het beste kan worden doorgenomen. Deze 3D technologie wordt ook ingezet om een patiënt specifieke reconstructieplaat te kunnen maken.

Kaakgewrichtschirurgie

Een zeer specialistisch domein binnen de MKA-chirurgie is dat van de temporo-mandibulaire gewrichtschirurgie, of wel kaakgewrichtschirurgie. In Groningen is er de unieke Groningen TMJ prothese ontwikkeld, welke volledig patiënt specifiek ontworpen en gemaakt wordt, met behulp van 3D print technologie. Deze prothese wordt geplaatst bij mensen wiens kaakgewricht niet meer functioneert en waarbij veel pijn en bewegingsbeperking optreed. Door het gebruik van patiënt specifieke 3D geprinte plaatsings-guides kan de prothese zeer accuraat worden geplaatst.

Overige MKA-chirurgie

De MKA-chirurgie kent meerdere domeinen waarbij eveneens 3D technologie wordt gebruikt. Zo is het routine dat tandwortel implantaten geplaatst worden op geleiding van een 3D geprint boorsjabloon. Tevens wordt binnen de aangezichtstraumatologie vaak gebruik gemaakt van 3D virtuele planning en operatieve computer gestuurde navigatie. Ook hiervoor worden de 3D virtuele plannen in het 3D lab voorbereid.

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie