Wervelkolom fixaties

Bij vastzetoperaties van de wervelkolom wordt de schroef plaatsing van tevoren exact bepaald. Doormiddel van 3D-geprinte guides wordt er gestreefd een zo nauwkeurig mogelijke schroefplaatsing te realiseren in een gebied waarbij de marges tot vitale structuren klein zijn. Het gebruik van 3D technologie zorgt voor veiligere en meer accurate schroefplaatsing. Daarnaast kan het gebruik zorgen voor een afname van röntgenstraling tijdens de ingreep.

Wervelkolom deformiteit correcties

De Neurochirurgie doet samen met de Orthopedie complexe operaties aan de wervelkolom om een ernstige verkromming (kyfose en/of scoliose) van de wervelkolom te corrigeren. Voor deze ingrepen wordt met behulp van een 3D model de chirurgische strategie bepaald. Deze correctie wordt in detail gepland, en patiënt specifieke zaag-guides helpen de chirurg tijdens de operatie om de geplande gedeeltes van wervels te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruimte ontstaat voor de correctie van de verkromming.

Schedeldak reconstructies

Soms is het nodig om een stuk schedelbot te verwijderen vanwege tumoren waarbij ook de schedel is aangetast. Door alle beeldvorming (bijvoorbeeld CT en MRI-scans) te combineren in één 3D virtuele planning, kan de ingreep zorgvuldig worden gepland. In deze planning wordt exact bepaald waar de tumor zich ten opzichte van het bot bevindt en welk gedeelte van de schedel wordt verwijderd. Vervolgens wordt een nieuw patiënt-specifiek schedeldak gemaakt welke het verwijderde gedeelte vervangt

Neurochirurgie